Ku Band anten çeşitlerinden biridir. Frekans aralığı 12-18 GHZ‘dir. Bölgesel çekim kuvvetine sahip olduğundan uydu haberleşme sisteminde kullanılmaktadır. Anten boyutu 1m-1.8m aralığındadır. Tercih edilen band genişliğine göre haberleşme ücreti değişim göstermektedir. Fakat C band a göre daha ucuzdur. Ku Band antenler yağmurlu, bulutlu ve karlı havalardan etkilenir. Ku-band genellikle yayın ve iki yönlü İnternet bağlantısı için kullanılır.

Ku Band, 14.0 Ghz ve 14.5 Ghz arası Uplink / 11.7 Ghz ve 12.7 Ghz arası Downlink sinyalleri olarak ikiye ayrılmış frekans aralıklarını kullanır. Ku Band frekanslarının kullanımı ITU (Uluslararası telekomünikasyon birliği) tarafından bölümlere ayrılmıştır. Örneğin; 12.2 Ghz – 12.7 Ghz arası broadcast televizyon yayınlarına tahsis edilmiştir. Yayın yapılan frekans 10 Ghz’in üstüne çıktığında sinyal zayıflaması iletişimi bozacak kadar belirgin olmaya başlar. Mikrodalga sinyallerin uplink ve downlink sırasında zayıflamasına “Rain Fade” denir. Rain fade etkisinden kurtulmak ve yayınları istenildiği biçimde iletebilmek için “Link Budget” yapılır. Link Budget; uydu sistemlerinin haberleşebilmesi için gerekli hesaplamaların yapılması olarak tanımlanır.

Ku Band
Uydular

C Bandı ile KU bandı arasındaki fark nedir?

C-band uydu iletişim sistemleri için kullanılacak ilk gruptu. Bununla birlikte, bant aşırı yüklendiğinde (aynı frekans karasal mikrodalga bağlantılarıyla kullanıldığından) bir sonraki mevcut frekans bandı Ku-band için uydular yapılmıştır.

C Band

Downlink: 3.7 – 4.2 GHz
Bağlantı 5,9 – 6,4 GHz

C Band Avantajları:

Yağışlı havalardan daha az etkilenir
Daha ucuz bant genişliğine sahiptir.

C Band Dezavantjları:

Daha geniş bir uydu çanağına ihtiyaç duyar. (minimum 2-3m çaplara ihtiyaç duyar)
Daha fazla güç ihtiyacı -> daha pahalı RF ünites
Mikrodalga bağlantılarından olası parazitlerden etkilenir

Ku Band

İndirme bağlantısı: 11.7 – 12.2 GHz
Uplink: 14.0 – 14.5 GHz

Ku Band Avantajları:

Mikrodalga bağlantıları ve diğer teknolojilerden etkilenmez
Daha küçük bir uydu çanağı ile çalışır (0.9m’den itibaren çaplar) -> daha ucuz ve daha kolay kurulum
Daha az güç ihtiyacı -> daha ucuz RF ünitesi

Ku Band Dezavantajları:

Pahalıdır. Yağmurlu, bulutlu ve karlı havalardan etkilenir. (sinyalin önemli derecede zayıflaması) / uygun çanak boyutu veya verici gücü ile yönetilebilir.

C band uydu servisi teknik olarak geniş bant genişliği gereksinimleri olan aboneler için daha uygundur. Bunun nedeni, bir SLA ile ayrılmış CIR bant genişliği ve garantili çalışma süresi dahil olmak üzere Kurumsal düzeyde bağlantıyı kolayca desteklediği içindir. Tersine, Ku band daha küçük uydu antenleri ve daha ucuz ekipmanlarla çalışır; bu da paylaşımlı bant genişliği servis çözümleri arayan küçük ağlar için daha çekici hale getirir.

Kısaca C Band ile KU bandı arasındaki fark;

C band düşük frekansta, ku band yüksek frekansta yayın yapar.
Ku band daha az kitleye ulaşır, c band ise daha çok kitleye ulaşır.
Ku band genelde küçük çanakla, c band ise büyük çanakla izlenir.
Ku band ta yayın çoktur, c band ta yayın azdır.

Bakınız -> LNB Nedir?

Ku Band Nedir? C Band ile arasındaki fark nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.